14 augustus 2015 - door

Wat een boeiend verhaal in Tegenlicht. Technologie & robotica gaat naar verwachting de processen in en rond de haven steeds efficiënter maken. De terminals op de Tweede Maasvlakte zijn bijna volledig geautomatiseerd. De traditionele havenarbeider verdwijnt steeds verder naar de achtergrond. Op de terminal van de toekomst zitten ook de kraanmachinisten op kantoor achter beeldschermen. Hier zitten nog wel wat uitdagingen aan. Een medewerker van APM terminals stelde terecht dat je binnen geen feeling met buiten hebt. “Je voelt de bewegingen van de kraan niet, je voelt de winddruk niet op de container.”

De ontwikkelingen rondom schepen staan ook niet stil. Oskar Levander van Rolls Royce voorziet in de toekomst onbemande (container)schepen. Bemanningen zijn volgens aanhangers van de robotica onhandig. Ze hebben plaatsen nodig om te slapen en kunnen een gelimiteerd aantal uren per dag werken. “Mensen zijn duur. Als het mogelijk zou zijn schepen de oceanen te laten bevaren zonder bemanning, zou de scheepvaart aanzienlijk goedkoper zijn. Bovendien heeft het als voordeel dat we menselijke fouten kunnen uitschakelen. Mensen zijn nu eenmaal niet goed in repetitieve handelingen. Robots, daarentegen, houden van saaie en repetitieve taken.”

Er zijn nog wel een paar hobbels te nemen voordat we onbemande schepen gaan zien. Allereerst moet er technologie komen die het mogelijk maakt schepen veilig op afstand te kunnen besturen. De rol van cyber crime mag niet onderschat worden. Wanneer men een paar schepen op strategische plekken (bijv. Suez kanaal) aan de grond laat lopen, zijn de gevolgen niet te overzien. Daarnaast moet de uitermate complexe internationale scheepvaart wet- & regelgeving worden gemoderniseerd. En, niet in de laatste plaats, hebben we te maken met de effecten op de werkgelegenheid. Komen er voldoende nieuwe banen in de samenleving die wordt aangestuurd door robots? Volgens sommigen komt er een golf aan nieuwe banen, anderen vrezen voor hun brood. Maar één ding staat als een paal boven water: we staan aan de vooravond van een ongekende technologische revolutie.  In de tussentijd wacht de bemanning van dit schip nog even op de autopilot.

Over de auteur:
Oprichter van GETTING THE MARKET.