60 jaar containerscheepvaart

Home \ Nieuws \ 60 jaar containerscheepvaart
14 augustus 2017 - door

Het is ruim 60 jaar geleden dat de eerste 58 containers geladen werden aan boord van Ideal X. Op 26 april 1956 maakte het schip de eerste vaart als containerschip van New York naar Houston. Hiermee begon de opmars van gestandaardiseerd vervoer van goederen in containers.

Toen de container begin jaren 50 haar intrede deed, werden overtallige olietankers, die dienst deden tijdens de Tweede Wereldoorlog, omgebouwd tot containerschepen. Ideal X was het eerste schip dat succesvol met containers geëxploiteerd werd. De voormalige olietanker had een capaciteit van 59 containers en was eigendom van niemand minder dan Malcom McLean (de uitvinder van de stalen container). Hieronder een foto van Ideal X als tanker in 1943.

Met de Ideal X bewees McLean het nut van het vervoer in containers. De overslag in de havens ging veel sneller, de containers konden direct op vrachtwagens worden geladen en naar de eindklant worden gebracht. De kans op beschadiging van de goederen tijdens het transport en overslag was minder en de kosten fors lager.

Containerschip Rotterdam

In 1959 werd het schip verkocht aan een Bulgaarse rederij die het weer uitsluitend als tanker ging gebruiken. De nieuwe naam werd Elemir. In een zware storm in februari 1964 werd het schip zo zwaar beschadigd dat het later in datzelfde jaar in Japan werd gesloopt (Wikipedia).

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Over de auteur:
Oprichter van GETTING THE MARKET.