De vergeten bombardementen Rotterdam

Home \ Nieuws \ De vergeten bombardementen Rotterdam
11 augustus 2014 - door

Vandaag, 14 mei 2017, is het 77 jaar geleden dat de Duitsers Rotterdam bombardeerden. Juist in het jaar (1940)  dat Rotterdam zijn 600-jarig bestaan zou vieren, werd de historische binnenstad door 97.000 kilo Duitse brisantbommen verwoest. Naast dit bombardement is Rotterdam in haar historie vaker doelwit geweest en is ook de haven niet ongeschonden gebleven.

Wat weinig mensen weten is dat het Rotterdamse Vliegveld Waalhaven het eerste Nederlandse en Europese vliegveld was voor de burgerluchtvaart. Ook het eerste Nederlandse luchtvrachtvervoer vond vanaf dit vliegveld plaats. Op 10 mei 1940 werd het vliegveld grotendeels uitgeschakeld. Het vliegveld is na de oorlog niet opnieuw opgebouwd en het gebied werd spoedig na de oorlog een industriegebied (bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vliegveld_Waalhaven).

In 1943 was het geallieerde luchtoffensief in West-Europa in volle gang. Om de Duitsers te verzwakken werd hun oorlogsindustrie door de gallieerden aangevallen. Zo werden er op de Schiedamse scheepswerf Wilton-Feijenoord torpedolanceerbuizen gefabriceerd voor de Duiste U-boten. Het doelgebied van de geallieerden behelste het gehele industriegebied tussen de Keilehaven en de Merwehaven. Door een fout van de gallieerden kwam een groot deel van de bommen op de woonwijk Bospolder-Tussendijken. Honderden Rotterdammers kwamen om of raakten gewond, duizenden raakten dakloos. Dit vergissingsbombardement heeft dan ook de bijnaam ‘Het Vergeten Bombardement’ (bron: http://www.go2war2.nl/artikel/1841/Bombardement-op-Rotterdam-31-maart-1943.htm).

De haven was zwaar beschadigd uit de Tweede Wereldoorlog gekomen, bijna de helft was verwoest. Mede door de Duitse wederopstanding en de succesvolle Europese samenwerking herstelde de handel met het achterland zich. De oorlog heeft zijn tol geëist. De goede handelsbetrekkingen met Duitsland heeft geleid tot de leidende positie van de Rotterdamse haven in Europa.

Bron foto:  http://www.oud-rotterdam.nl/foto%20(46).jpg

Over de auteur:
Oprichter van GETTING THE MARKET.